Arama Amacı Nedir ve Neden Önemli?

Aramada kullanılan terimler ne olursa olsun, Google algoritmaları kullanıcının niyetini belirlemeye çalışır ve arama motoru sonuç sayfasında (SERP) en alakalı sonucu göstermeye çalışır.

Birisi Google ara motorunda bir arama yaptığında amacı ve niyeti önceden belli ve sonuç sayfasında o bilgilere ulaşmaya çalışıyor.

Müşterinin o hedefini anlayabilseniz ve sayfanızı ona göre hazırlarsanız daha fazla müşteri kazanabilirsiniz.

Bu sayfa arama amacının birçok türünü, ve her bir türünün websayfanız için önemini ve nasıl optimize etme yolları hakkında kısa bir genel bakış açısı sağlayacaktır.

Arama Amacını Anlamak

Bir kişinin bir sorgu yazarken aklındaki hedef, kullanıcı arama niyeti veya arma amacı olarak bilinir.

Google’de birileri bir arama terimi (Query) girdiklerinde belirli bir sonuç, bilgi, ürün, veya hizmete ulaşmak isterler. Eğer bu müşterilere ulaşmak istiyorsunuz sayfalarınızı bu potansiyel müşterilere göre optimize etmelisiniz.

Bazen müşterilerin asıl niyetlerini ayırt etmek zor olabilir, bir kullanıcı aynı arama terimi ile bilgi ararken diğer kullanıcı aynı arama terimi ile satın alam işlemi yapmak isteyebilir yanı niyetleri ve hedefleri farklı olabiliyor. Biz bu halde arama yapan kişinin arama amacını nasıl bilebiliriz?

Google SERP bu konuda sizlere çok yardımcı olabilir. İstediğiniz aram terimini aradığınızda arama motoru sonuç sayfası o terimin hakkında size bilgi verir. Sıralamalara dikkat ediniz, başlıklara, url’lere, açıklamalara, başlıklarda kullanılan anahtar kelimeler hepsi size bilgi vermekte, sayfaların içeriğine dikkat ediniz, içeriklerinde hangi alt başlıklar, hangi konulardan bahsetmişler, hangi anahtar kelimeler kullanmışlar, sizin için hepsi çok değerli bilgilerdir.

Neden Arama Niyeti Önemli?

Bir müşteri veya ziyaretçi web sitenizi ziyaret ettiyse, sorgusunun arkasındaki niyete yanıt veriyorsanız sizin sayfanızda kalır. Dilediği sayfa değilse (amacına varmadıysa) sitenizden çıkar ve Google arama sonucuna geri döner ve diğer bir web siteye (rakip firmanın web sitesine) tıklar. Ziyaretçiler tarafından bu sürekli bir yaşanan problem olursa ve Google sizin sayfanıza yüksek bir çıkma puanı (Bounce Rate) verir ve içeriğinizi yararlı olmadığını gösterir ve sıralaması düşer. (Her zaman kendinizi müşterinin yerine koyunuz).

Google’ın içerik alaka düzeyi her zamankinden daha önemli ve bunun için algoritmalar geliştiriyor ve güncelliyor.

Google RankBrain Nedir?

Google RankBrain adlı bir yapay zeka programı, arama sorgularını anlamaya ve ilgili sonuçları sağlamaya çalışır.

Bu sayfamızda özel olarak RankBrain’den bahsedilmeyecek ama bu algoritma sayesinde Google artık anahtar kelimeler eşleştirmesi yapmıyor, arma sorgusunu farklı kavramlara dönüştürür ve bu kavramlar ile eşleşen sayfaları bir ziyaretçiye sunar.

Sizin arama sorgunuzla ilgili RankBrain SERP’de sonuçlar sunar, eğer o sorgu ile alakalı iyi tıklamalar alırsa sayfanın sıralaması artar. Eğer sayfa tıklama almıyorsa veya hemen sayfadan çıkılıyorsa o sayfanın sıralaması düşer ve bu sık yaşanıyorsa Google artık o sorgu ile alakalı o sayfanı ziyaretçilere sunmaz.

RankBrain nedir nasıl çalışır

Google RankBrain’den Neler Çıkarabiliriz?

Arama sorgusunu yapan müşterini veya ziyaretçini sitenize çekmek ve sitenizde tutmak istiyorsanız, onun amacını anlayıp ona göre içerik üretmelisiniz, sayfanızı anahtar kelimesi ile doldurmamalısınız, özelikle uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanmayacaksanız, çünkü Google RankBrain algoritma sayesinde arama sorgusunu farklı kavramlara dönüştürerek sayfanın tamamı o amaca hizmet etmiyorsa, müşteriye sunmuyor.

Kısa söylemek gerekirse, Google arma motoru sorgunun amacını RankBrain algoritması ile tanıyor ve her aramada o sorgu ile alakalı öneriler sunuyor.

Sizlerde içerik oluştururken o önerileri kullanabilirsiniz.

Web siteniz içeriği ziyaretçilerin sorgudaki arama terimlerinin amaçlarıyla ne kadar iyi eşleşirse sıralamalarda o kadar yükselirsiniz. Arama amacı ile daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunulur.

Eğer potansiyel müşterilerinizin, ihtiyaçlarını karşılarsanız, sizi bir otorite olarak görmeleri ve tekrar satın alma, sitenizi tekrar ziyaret etme daha olasıdır.

Viola Eve’in de belirttiği gibi, “Google’ın görevi, bir arama sorgusuna en alakalı içeriği sunmaktır”.

Google’in arama motorunun sonuçlarından bir müşteri memnun kalmazsa, müşteri başka arama motoru kullanır, o yüzden Google müşterisini memnun etmek istiyor, ve her bir müşteriye en alakalı ve faydalı içerik sunmak için sürekli algoritmalarını güncelliyor.

Google’ın neyi alakalı bulduğunu bilirseniz, daha odaklı bir içerik özeti ve SEO planı geliştirerek başarı şansınızı önemli ölçüde artırabilirsiniz.

Müşterilerinizin Arama Niyetini Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Müşterilerinizin veya hedef kitlenizin arama amacını nasıl tespit edebilirsiniz? Hedef kitlenizin ilgisini çekebilmeniz için doğru bir şekilde içerik üretmeniz gerekmektedir.
Aşağıdaki yöntemlerle arama amacı ile alakalı doğru bir şekilde içerik üretebilirsiniz:

    • Semrush, Ahrefs, Google Trend ve diğer araçları kullanarak doğru anahtar kelime ekleyebilirsiniz, terimleri analizi yaparak doğru içerikler üretebilirsiniz.

semrsuh anahtar kelime analizi

  • SERP’leri inceleyerek hedeflediğiniz terimlerde, sıralamalarda hangi sayfaların üst sıralarda gösterildiğini inceleyin ve sebebini araştırın.
  • Google’de arama yaparken, önerdiklerini dikkate alınız. Aynı bu işlemi (e-ticaret siteleri için) Amazon sitesinden de yapabilirsiniz.

amazon anahtar kelime önerisi

Arama Amacı Türleri

Arma sorgularının amacını üç bölüme ayırabiliriz:

#1. Gezinme

Gezinme amacı, ziyaretçilerin belirli bir sayfayı bulmak anlamına gelmektedir. Gezinme amacında ziyaretçiler ne aradıklarını bildikleri için direkt aradığı markanın veya hizmetin adını arayabilir. Örneğin: İstanbul havalimanı, e devlet  giriş sayfası, Avcılar belediyesi,… bunların hepsi sayfa kolayca bulunsun diye aranıyor.

#2. Bilgilendirici

Bu aşamada amaç bir şeyleri öğrenmektir. Müşterinin bir hizmet veya ürün hakkında bilgi edinmeye çalıştığı aşamadır. Örneğin: analı kızlı köfte nasıl yapılır.

Sizin bu aşamada göreviniz müşterinin ürün veya hizmet hakkında fazla bilgi edinmesine yardımcı olmaktır. Bu tür aramalarda tıklam almak istiyorsanız zengin bir blog sayfası oluşturabilirsiniz.

Siz eğer o müşteriye doğru bilgi verirseniz o müşteri daha sonra satın almak için sizin sitenize geri dönecektir.

Bilgilendirici türde genellikle soru şeklinde sorgular olur, nasıl, kimdir, nerede, neden kullanılır.

#3. Ticari Amaç

Ticari amaç, bir müşterinin satın almadan önce bir marka adı, ürün veya hizmet hakkında daha fazla bilgi edinme için daha fazla araştırma yapmasıdır. Kendi hizmetiniz veya ürününüz hakkında genel aram terimlerini sayfanıza eklemek için bulmanız gerekiyor.

Bir müşteri bu aşamada aldığı hizmet veya ürün hakkında karar vermediği için daha fazla ikna olması için ürün özelliklerini karşılaştırma aramaları yapabilir.

 

ticari arama amacı için ürün karşılaştırma

 

Genellikle aramalarda, indirimli, fiyatı, satın al gibi kelimeler kullanılır.

#4. İşlemsel Amaç

Bir müşteri gerekli tüm bilgileri edindikten ve araştırmalarını yaptıktan sonra, satın alma aşamasına gelmiştir (Bu aşamada müşteri artık ne alacağına karar vermiştir). Örneğin: “Lenovo Thinkpad E15 I7-1255U 40GB 1 TBSSD 2GB MX550 15.6″”, “Stanley buzluk 28 lt”, Sadece satın alma olmayabilir, mesela bir dosya indirme bile olabilir veya bir bültene kayıt olma işlemi bir işlemsel amaç olabilir.

Arama Amaçları İçin Sayfalarınızı Nasıl Optimize Etmelisiniz

#1. İçerik oluşturma:

İçerik oluşturmadan önce hangi tür amaç (Gezinme, Bilgilendirme, Ticari, işlemsel) için içerik üreteceğinizi unutmayın. Hedef kitlenizin kullandığı sorguları ve terimleri araştırın ve SERP’leri analiz edin, ve kullanıcıların amacına hitap eden içerikler üretin.

İçeriğinizin responsive, kullanıcı dostu ve arama amacıyla uyumlu olduğundan emin olun. Bilgi amaçlı sayfalarınızda net başlıklar, eşsiz fotoğraflar, yararlı, ilk elden bilgiler (kopya olmayan)  ve doğru bilgiler eklediğinizden emin olun. Arama amacıyla uyumlu video ekleyebilirseniz içeriğinizin kullanıcı deneyimini daha da iyileştirebilirsiniz.

Sayfanın ilk paragrafını doğru ve çekici bir şekilde yazmalısınız.

#2. İçerik Optimizasyonu:

İçeriğinizi düzenli olarak incelemeniz ve rakip sitelere bakarak, eksikliğinizi gidermeli ve güncellemelisiniz. Arama amaçları değişebilir ve bu değişikliklere, içeriğiniz güncel kalması için sürekli çalışmanız gerekiyor.