Topical Otorite Nedir ve Neden Önemlidir?

Bir web sitesinin nişiyle ilgili, her anahtar kelime ve her bir konu’da sıralamaya girebildiği bir proje hayal edin, bu bir topikal otoritedir.

Buradaki ana fikir, sürekli olarak arama yapanların ihtiyaçlarını karşılayan yüksek kaliteli, alakalı, güvenirli içerik üreterek geniş bir konuda bilgi kaynağı haline gelmektir.

Topikal otoriteye ulaşmak, bir konunun tüm yönlerini kapsamlı bir şekilde ele almayı gerektirir, böylece arama motorlarının sitenin söz konusu alandaki uzmanlığını tanımasına yardımcı olur.

Bu kapsamlı yaklaşım, sitenin arama sonuçlarındaki konumunu yükselterek SERP’lerde daha büyük ve daha yetkili rakipleri geride bırakabilir. Topical otoriteye sahip olduktan sonra organik trafiği kolaylıka elde edeceksiniz.

Topikal otoriteye ulaşmak, yüksek kaliteli içerik oluşturma, aynı sektörde olan sitelerden backlink edinme ve kullanıcı etkileşimi metriklerini geliştirme gibi çeşitli faktörleri içerir.

Topikal otorite yalnızca içeriğin hacmine bağlı değil, sunulan bilgilerin kalitesi, güvenirliği, uzmanlığı, ve birbiriyle bağlantısı önemli bir rol oynamaktadır.

Yüksek topikal otorite we sitelerin kullanıcı amacını karşılayan ilgili ve değerli bilgiler sağlama olasılığı daha yüksektir.

Topikal Otoriteye Nasıl Kolayca Ulaşılır?

Belirli bir konu için insanların güvendiği bir kaynak haline gelmek, konunun çeşitli yönlerini ele alan kapsamlı ve uzmanlığı yanısıtan bir içerik ağı oluşturmayı gerektiriyor.

Topikal otorite elde etmek için web sitesinin içerik stratejisinin daha geniş bir konu alanı üzerindeki hakimiyet düzeyini güçlendiren geniş bir alt konu yelpazesini içermesi gerekmektedir.

Sürekli olarak birinci sınıf, güvenilir içerikler yayınladığınızda yalnızca bilgi paylaşmakla kalmaz, sektör lideri olarak öne çıkarsınız.

Güçlü içerik son derece öneli çünkü Google’ın kelime yerleştirme sistemine geride bırakmış olması ve NLP’deki büyük gelişmeler, yazının SEO’nun son derece önemli bir parçası oluştur.

Topikal otoriteyi oluşturmadan önce sitenin topikal harıtasını oluşturmanız gerekmekte. Topikal harıtanın sayesinde şirketin niş hakkında kapsamlı bir içerik stratejisini oluşturmanızda yardımcı olur.

Topikal Otoritenin Önemi Nedir?

Bir site belirli bir konuda sürekli olarak ayrıntılı, yüksek kaliteli içerik yayınladığında, arama motorlarına sitenin güvenilir bir kaynak olduğu sinyalini verir. Konuyu her açıdan o kadar iyi ele alırsınız ki Google gibi arama motorları sitenizi uzman kaynak olarak görür. Siteniz bir konuda uzman olarak tanınıyorsa ve insanların o konudaki sorularına en iyi yer haline geldiğinizde, içeriğinizin arama sonuçlarının en üstünde yer alma olasılığı daha yüksektir.

İnsanlar sitenizin güvenilir bilgiler için tekrar tekrar ortaya çıktığını gördüklerinde, size daha fazla güvenmeye başlarlar.

Topikal otorite oluşturarak, web sitelerinin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) daha üst sıralarda yer alma ve daha geniş bir kitleyi çekme şansı daha yüksektir.

Ayrıca, topikal otorite kullanıcı niyetiyle yakından bağlantılıdır.

Kullanıcılar bilgi ararken genellikle çözmeye çalıştıkları belirli sorunları, soruları, veya satın alma gibi işleri vardır.

Topikal otorite önemlidir çünkü Google gibi modern arama motorlarının içeriği değerlendirme biçimiyle uyumludur. Arama motorları artık yalnızca anahtar kelime yoğunluğuna güvenmek yerine kullanıcı odaklı içerikler, arma niyeti (user serach intent), ve içeriğin bağlamını anlamak için gelişmiş algoritmalar kullanmaktadır.

Topikal Haritayı Neden Oluşturmalıyız?

Belirli bir niş için güçlü bir yazı kümesi oluşturarak hem kullanıcılar hem de arama motorları bu konudaki uzmanlığınızı ve güvenilirliğinizi tanır.

Topikal bir harita, topikal otorite kazanması için temel oluşturur. Sıralamanızı iyileştirmenize ve nişinizde güçlü bir otorite olmanıza yardımcı olur.

Her bir içerikte uzman birisi tarafından yazılmış, niş ile alakalı ve saygın dış kaynaklardan desteklenmiş, özgün fotoğraflara donatılmış, ve ziyaretçilere yaralı bilgiler sunulmalıdır. Kullanıcı deneyimini de unutmamalıyız.

Topikal Otorite Ölçülebilir mi?

Hayır. Şimdilik bunu ölçmek için herhangi bir araç yoktur . Şu anda yalnızca yüksek sıralamalar, yüksek alan adı otoritesi, pozisyon sıfır sonuçları ve diğer işaretlere dikkat edebilirsiniz.

Topikal Otorite Kazanmak İçin, Yüksek Kaliteli İçerik Nasıl Olmalı?

Yüksek kaliteli içerik oluşturma, web sitelerinin tanınırlık kazanmasına ve bulundukları alanlarında uzman olarak konumlandırmasına mümkün kılan etkili bir içerik parçası haline gelmenin anahtar yoludur.

Google semantik bir arama motoru olarak sürekli kendi algoritmalarını gelişmektedir. Bu, içeriğinizin anlamını hem tek tek yazılar olarak hem de site genelinde anlayabileceği anlamına gelir.

İçerik arama amacını (User Search Intent) karşılamalı. Google NLP ve MUM teknolojileri sayesinde sorguları ve içerikleri, anlam ilişkilerini daha iyi kurabiliyor. İçerik oluşturmadan önce hangi tür amaç (Gezinme, Bilgilendirme, Ticari, işlemsel) için içerik üreteceğinizi unutmayın.

Google, Hummingbird algoritma sayesinde semantik bir arama motoru olmuştur. Google yalnızca, arama sorgusunda ve içerikte anahtar kelime eşleşmeleriyle yanıt vermek yerine arama sorgularının arkasındaki kullanıcı amacını anlamaya çalıştığı anlamına geliyor.

Web sitenizin kaliteli içerik üreterek kendi alanında uzmanlık göstermesi gerektiği fikri, daha iyi SEO için doğru yaklaşımdır.

Yüksek kaliteli içerik olüştürma yöntemleri:

#1 E-E-A-T’nin Her Bir Unsurunu Gösterin

E-E-A-T ne anlama geliyor ve bunu nasıl gösterebiliriz?

  1. Deneyim (Experience): içeriğinizin konu ile ilgili deneyim sahibi kişiler tarafından oluşturulmalı.Bir ürünü nasıl kullandığınızı anlattığınız detaylı bir ürün incelemesi olabilir.
  2. Uzmanlık (Expertise): alanınızda yüksek düzeyde beceri ve bilginizi gösterebilmelisiniz ve saygın kaynaklara referans vererek konu uzmanlığınızı gösterin. Yazar bilgilerini; Adı, Fotoğrafı, ve İletişim bilgileri sayfada yer almalı.
  3. Otoriterlik (Authoritativeness: yüksek kaliteli içerik oluşturarak diğer yüksek otoriteye sahib olan sitelerden backlink alarak sektörünüzdeki itibarinizi artırarak markanızın otoritesini oluşturun.
  4. Güvenilirlik (Trust): Hedef kitlenizin gözünde olumlu bir itibar sağlayın. Pozitif kullanıcı yorumları gibi.

Bu unsurların her birine odaklanmanız gerekiyor, çünkü her biri Google’a gösteriyor ki web sitenizin gerçek bir profesyonel tarafından yönetiliyor.

topikal otorite e-e-a-t

#2. Tek Bir Nişte Kalın

Seçtiğiniz nişler birbiriyle yakından ilişkili değilse Google sizi bir uzman olarak görmeyecektir. Ancak yakından ilişkiliyse, bu çok mümkündür. Örneğin Obilet, Enuygun bilet konusuna çok iyi bilinen bir otoriteye sahipler. Bir uzamn ve otorite olarak tanınmak istiyorsanız, tek bir nişte kalmak ve kendinizi tamamen bu konuya vermelisiniz ve konu ile alakalı bolca içerik üretmelisiniz.

#3. Deneyim Kazanmaya Başlayın ve Asla Durmayın

Bir işte iyi olmak için çok denemek ve yapmak lazım. Ne kadar çok deneyim ve bilgiye sahip olursanız içeriğinize o kadar çok şey katabilirsiniz ve hedef kitlenize çok bilgi aktarabilirsiniz. Ve gösterecek ne kadar çok bilgi ve deneyiminiz varsa, herkesin gözünde o kadar güvenilir görünürsünüz.

#4.İlgili fikirleri bulun ve bir içerik stratejisi oluşturun

Bir konuda otorite olarak kabul edilmek için, o konunun içerdiği alt konuların tamamına sahip olmak çok önemlidir. Alt konuları bulmak için, Google’ın arama sayfası (SERP), rakip siteleri, Wikipedia, ve ChatGPT, Semrush gibi araçları kullanabilirsiniz.

Google Autocomplete:

topikal-otorite-google-autocomplete

People also search for:

People also search for topikal otorite

People also ask:
Topikal Otorite People Also Ask

Yüksek oranda anahtar kelime kullanma yerine, yeni konuları ve alt konuları iyice kullandığınızdan emin olun.

Merkezi varlığı ve bu merkezi varlığı destekleyici sayfalarınızı belirledikten sonra, bunları haritalandırmanın ve içerik oluşturma hakkında düşünmeye başlamanın zamanı geldi.

Destekleyici konular bilgi tabanını güçlendirmek ve merkezi varlığı   otoritesini artırmak için oluşturulan içeriklerdir.

Merkezi varlığı ve destekleyici sayfaları doğru uluşturmanız için gereken adımlar şöyle olabilir:

  1. Merkezi varlığınız için net bir konu seçin.
  2. Merkezi varlığı oluşturacak ve destekleyecek küme sayfaları belirlemek için anahtar kelime araştırması gerçekleştirin.
  3. Farklı arama amaçlarına hitap eden, hedef kitlenize trafik çeken destekleyici ve derinlemesine içerik oluşturmaya çalışın.

Konusal haritalar, içeriğin konular ve alt konular halinde stratejik olarak düzenlenmesidir.

#5. Bolca Özgün, Derinlemesine İçerik Oluşturun

Hiçbir uzamn başkalarının çalışmalarını çalmaz, çaldıysa uzamn değil demek. Gerçek bir uzaman kendi içeriklerini ve deneyimlerini yapabilir üstelik uzmanlığını göstererek yapabilir.

Eski içeriklerimizi ne yapabiliriz?

Sıfırdan içerik yazmaktansa, sayfaları güncellemek daha hızlı ve SEO açısından da daha doğrudur çünkü eski sayfalar yeni sayfalara kiyasla daha fazla otoriteye sahiptir. Gerçek bir otorite sahibi olmak istiyorsanız eğer, bir veya iki makaleyle olmayacak, nişinizi tam kapsayacak şekilde içerik üretmeniz gerekiyor.

#6. Verimli Bir İç Bağlantı Yapısı Kullanın

Bir sayfadan diğre bir sayfaya bağlantı kurulduğunda, kendi otoritesinin bir kısmını o sayfayla paylaşır. Bu iç bağlantının iki tane önemli amacı var:

  1. Ziyaretçileriniz kolayca diğer içeriklerinizi bulabilirler.
  2. İç bağlantılar sayesinde önemli sayfalarınız daha fazla otorite kazanacaktır.

#7. Otoritesi yüksek olan Sitelerden Backlink bağlantısı

Backlink için otoritesi ve güvenirli yüksek olan siteleriden bağlantı alınmalı. Bunları bulmak çok kolay sadece zor olan kısmı bağlantının oluşturulması, bulmak için en kolay yol rakib sitelerin backlink bağlatılarını araştırmak, bunun için Semrush gibi tool’arı kullanabilirsiniz.

Topikal Otorite ile Domain Otoritenin Farkı Nedir?

SEO için her iki otorite de önemli bir rol oynar, ancak topikal otorite belirli bir konudaki uzmanlığınızı göstermek için kullanılırken, domain otoritesi sitenizin genel konumunun gösterir ve güvenirli bir kaynak olduğuna işaret eder.

Note: Sayfa otoritesi, domain otoritesi ile aynı değildir ama ikisi birbirine bağlıdır, birisinin artışı diğerini de artırmaktadır.

Topikal Otorite İçin İç ve Dış Bağlantıların Önemi

İç bağalntılar arama motorları için önemli bir faktördür. Google tarayıcısı sitenizin diğer içeriklerini de keşfetmesi ve içerikleri arama syafasında sıralaması için bu bağlantıları takip eder. Bir yazı çok sayıda bağlantı alıyorsa, Google’a bu sayfanın önemli bir içeriğe sahip olduğunu gösterir. Dahili bağlantılar google tarayıcısını yönlendirdiği gibi ziyaretçileri de önemli içerklere yönlendiriyor. Bu bağlantılar sadece google ve ziyaretçileri yönlendirmekle kalmaz, topikal otoritenin artmasında da önemli bir rol oynar.

Dış bağlantı oluşturma, diğer web sitelerinden bağlantılar edinme sürecini ifade eder; bu, yalnızca bir sitenin görünürlüğünü ve güvenilirliğini artırmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda topikal otoritenin oluşturulmasına da katkıda bulunur.

Yüksek otoriteye sahip olan web siteleri bir diğer web sitesinin içeriğine bağlantı verdiğinde, arama motorlarına web sitesinin kendi alanında değerli ve güvenirli bir kaynak olduğu sinyalini verir.

zengin bir geri bağlantı ağının oluşmasını sağlayarak yetkili bir alan adı olarak SERP’lerdeki konumlarını daha da sağlamlaştırabilir.

Nasıl Etkili Bir İç Bğlantı Oluşturulmaıl

Bir web sitende içerik oluşturduktan sonra ilk iş iç bağlantı olmalı, ve sürekli içerik oluşturduktan sonra çok sayıda içeriğiniz olacaktır. Oluşturduğunuz bazi içeriklerin aynı konunya yakın diğer içeriklerle yakından ilişkili olacaktır, bu sayfalar konu kümesini altında olabilir.

Konu Kümesi Nedir:

Konu kümesi belirli bir konu hakkında birbiriyle bağlantılı sayfalardır.

Konu kümesi merkezi bir konu etrafında otorite oluşturmak için alt konu sayfaları oluşturmak için içerik stratejisidir.